Uitbreiding werkgebied branchekeurmerken SKG-IKOB
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vraagt de markt nog beter inzichtelijk en aantoonbaar te maken dat er minimaal voldaan wordt aan de eisen van het Bouwbesluit. Een kwaliteitsborger controleert dit in opdracht van de opdrachtgever. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een borgingsinstrument op gebouwniveau. Aannemers krijgen door deze wet meer verantwoordelijkheid voor de geleverde kwaliteit. Het nieuwe stelsel eist dat deelnemers aan het bouwproces aantoonbaar kwaliteit leveren.
Diverse branches zien dit als een nieuwe kans! Zij hebben het afgelopen jaar samen met certificatie-instelling SKG-IKOB een traject doorlopen waarbij het specifieke branchekeurmerk is ontwikkeld dat aan moet sluiten op de Wkb. Daarbij is het belangrijk dat de criteria voor het verkrijgen en het behouden van het keurmerk goed vastgelegd zijn. Dit staat beschreven in openbaar gepubliceerde kwaliteitseisen en een bijbehorend reglement. Daarin is ook vermeld met welke frequentie de houders van het keurmerk jaarlijks gecontroleerd worden.
Zowel de glasbranche (Vakgroep GLAS) als de branche voor metalen gevel- en daksystemen (Dumebo DWS) hebben in dit traject gebruik gemaakt van de ervaring en expertise van SKG-IKOB. Tijdens de uitvoering van de jaarlijkse keuringen zal hier gebruik van blijven gemaakt worden.
Keurmerk GlasKeur
GlasKeur is een keurmerk, speciaal bedoeld voor de gehele glasbranche. Alle glasbedrijven (zowel leden als niet-leden van Vakgroep GLAS) kunnen het aanvragen en behalen. Het keurmerk is in beginsel opgezet voor de plaatsers van glas, maar zal uitgebreid worden met eisen aan de producenten en de groothandel. Hierdoor zal uiteindelijk de kwaliteit van de gehele keten onder het keurmerk vallen. De houders van het keurmerk worden beoordeeld op eisen aan vakbekwaamheid, veiligheid, milieu en alle onderdelen van het montageproces, die een relatie hebben met het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
Het vastleggen van de gerealiseerde kwaliteit door de plaatser van het glas maakt tevens onderdeel uit van het keurmerk. Daarmee wordt de aansluiting gemaakt met de Wkb. SKG-IKOB toetst ook de houders op private eisen en daarom gaat GlasKeur verder dan het Bouwbesluit. Onder andere de NEN 3569 wordt door de houders van GlasKeur standaard toegepast.
Keurmerk Dak- en Gevelborg
Dumebo DWS, de branchegroep van verwerkers van dak- en gevelsystemen van Koninklijke Metaalunie. Binnen deze branche wordt al meerdere jaren gewerkt conform de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken. De eisen uit deze kwaliteitsrichtlijn zijn dan ook de basis voor het Keurmerk Dak- en Gevelborg. De kwaliteitsborgers passen een risico-inventarisatie benadering toe. Hier zijn voor de diverse dak- en wandsystemen eisen geselecteerd waaraan de houder van het Keurmerk Dak- en Gevelborg moet voldoen.
In aanvulling op de kwaliteitsrichtlijn maken ook eisen aan de deskundigheid en opleiding van personeel en de veiligheid tijdens de montagewerkzaamheden op de bouwplaats onderdeel uit van het keurmerk. Alle houders worden meerdere keren per jaar geaudit door SKG-IKOB Certificatie. Daarbij worden zowel de bedrijfsprocessen op kantoor als de montageprocessen van dak- en wandsystemen op de bouwplaats onafhankelijk beoordeeld.
Neem voor meer informatie contact op met Harm van Dartel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..