Wat houdt de BRL 5016 in, Beheerders van Vereniging van Eigenaars?

De BRL 5016 regelt de professionaliteit van beheerders van Verenigingen van Eigenaars (VvE). Het door SKG-IKOB gecertificeerde proces richt zich op de organisatie en interne bedrijfsvoering van beheerders, het beheer van VvE's, de eisen omtrent gemeenschappelijke (bouw)delen, en het onderhoud daarvan. Deze BRL, samen met het bijbehorende productcertificaat, biedt certificaathouders en derden inzicht in de kwaliteit van hun organisatie.

Ontstaan door samenwerking
SKG-IKOB Certificatie heeft in samenwerking met VvE Belang, Vereniging Eigen Huis, Consen en Aedes het 'Dienstencertificaat voor Beheerders van Verenigingen van Eigenaars – BRL 5016' ontwikkeld. Eind 2003 is de eerste beheerder gecertificeerd volgens de 'BRL 5016 d.d. 1 september 2003’.

VvE's in Nederland
In Nederland zijn er ongeveer 1,8 miljoen appartementen. Bij wet is elke eigenaar automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars waarin zijn of haar appartement zich bevindt. Dit resulteert in ruim 125.000 VvE's met ongeveer 1.875.000 appartementsrechten, waarvan het merendeel woonappartementen betreft. Ongeveer één vijfde van de woningvoorraad van 8,1 miljoen woningen valt onder een VvE. Traditioneel zijn VvE's verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke bouwdelen zoals daken, gevels en funderingen en gemeenschappelijke (verkeers-)ruimten. Maar door toenemende complexiteit, zoals verduurzaming en levensloopbestendig maken van complexen, wordt het beheer vaak uitbesteed. Bij een gemiddelde omvang van 15 appartementen is deze taak vaak te complex voor vrijwillige bestuursleden.

Waarom een Gecertificeerde Beheerder?
Wanneer het bestuur van een VvE het beheer (administratief, financieel en bouwkundig) wil uitbesteden, is het cruciaal om vooraf zekerheid te krijgen over het vakmanschap en de integriteit van de beheerder. Gecertificeerde beheerders zijn verplicht een duidelijke klachtenprocedure te hanteren en moeten aangesloten zijn bij een onafhankelijke commissie voor geschillenbeslechting. De wijze waarop de beheerder met geschillen omgaat, is een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse toetsing voor behoud van het certificaat. Dit geldt ook voor het beheer van de financiële middelen van de VvE, reserveringen, verzekeringen en het hebben van een actueel onderhoudsplan. Bovendien gelden er strikte eisen aan bereikbaarheid en reactietermijnen voor gecertificeerde beheerders.

Kwaliteitsborging van het Certificaat
SKG-IKOB borgt de kwaliteit van het certificaat door het toezicht op de ontwikkeling en het beheer van de beoordelingsrichtlijn te beleggen bij het College van Deskundigen BRL-5016 (CvD). Dit college, waarvan SKG-IKOB géén deel uitmaakt, stelt de eisen in de BRL vast. Sinds 1 december zijn in het College vertegenwoordigers van gemeenten, de corporatiesector, Stichting VvE-Belang, Vastgoed Belang, FICIM, VGMNL, en VvE Kennis & Advies. Onafhankelijk voorzitter is P. van Lunteren, oud-wethouder van Breda en voormalig fractiemedewerker in de Tweede Kamer.

BRL 5016 Vernieuwd
Per 1 december 2023 zijn de eisen aan het VvE-beheerderscertificaat, in navolging van het Modelreglement voor VvE’s van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, verder toegespitst op kleine beheerkantoren. SKG-IKOB streeft er met de vernieuwde BRL naar de drempel voor kleine VvE-beheerders te verlagen, omdat deze MKB-bedrijven vaak de kleinste VvE’s bedienen, waar de organisatiegraad en -kwaliteit nog relatief laag zijn. Dit kan leiden tot risico's bij de wijkgerichte verduurzamingsaanpak. De vernieuwde BRL zorgt ervoor dat een onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van alle VvE-beheerders binnen handbereik komt. Hierdoor kunnen VvE’s het onderhoud en beheer van hun wooncomplex nog veiliger uitbesteden, zonder zich zorgen te maken over de betrouwbaarheid van de partij waarmee ze in zee gaan.

De nieuwe versie van de Beoordelingsrichtlijn Dienstencertificaat voor Beheerders van Verenigingen van Eigenaars (BRL-5016) garandeert dat het bedrijf voldoet aan hoge professionaliteitsnormen die jaarlijks door SKG-IKOB worden getoetst.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeffrey Bogaard, certificatiemanager bij SKG-IKOB Certificatie B.V., telefonisch via 088-2440100 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook Jaap Vermeer, coördinator van deze regeling, bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..